Thursday 31 December 2009

BN's Controversial Perak MB Zambry Abdul Kadir Denied Entry into the US ?

Read here for more

Amerika Syarikat menghalang Menteri Besar Barisan Nasional Perak, Zambry Abd Kadir daripada memasuki Amerika negara itu kerana namanya tercatat dalam senarai pengganas yang dikenalpasti oleh negara tersebut.

Memetik laporan akhbar rasmi PKR, Suarat Keadilan, Zamry berlepas ke San Francisco 9 Disember lalu atas misi perdagangan dan pelaburan anjuran Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

Menurut sumber yang rapat dengan pejabat Menteri Besar Perak, sampai sahaja di Lapangan Terbang Antarabangsa San Francisco pihak imigresen menahan Zambry dari memasuki negara itu apabila nama beliau tersenarai dalam pangkalan data pengganas.

Sumber tersebut memberitahu Suara Keadilan keadaan itu menimbulkan kecurigaan pada pihak keselamatan dan Zambry gagal meleraikan syak wasangka pegawai AS berkenaan.

Zambry tidak ada pilihan kecuali menaiki pesawat untuk pulang ke Malaysia.

"Beliau sepatutnya mengetuai delegasi Perak untuk mempromosi peluang pelaburan dan perdagangan tetapi diarah pulang dan tidak ada perwakilan Perak untuk misi itu," kata sumber.

Misi perdagangan dan pelaburan ke Amerika Syarikat anjuran MIDA berlangsung dari 7 hingga 12 Disember di San Francisco dan Los Angeles.

Ketika dihubungi Penolong Pengarah Kanan MIDA (FDI Amerika), Norhizam Ibrahim berkata pihaknya hanya diberitahu Zambry ada komitmen lain dan tidak dapat menghadiri misi berkenaan.

5 comments:

ktteokt said...

Ini membuktikan Zambry seorang yang bukan sahaja dibenci di Perak dan di Malaysia, malah juga dibenci di Amerika Syarikat dan mungkin diseluruh dunia!!!

ktteokt said...

A pseudo Malay who is not only hated by Perakians and Malaysians but is barred from entering the US! How did he become so famous so quickly?

Anonymous said...

He never get 'famous so quickly'. Rather, he became NOTORIOUS very quickly. The international community is not so stupid as some would like to think. Now that the IGP had requested the London Police to assist in tracing RPK, you can bet the London Police would use that request for their toilet roll. We never even know whether the IGP himself is on the "Watch" list among London Police personnel.
malsia1206

Anonymous said...

it's 'INfamous' !!
why din he sue USA ?

Anonymous said...

at 1st he asks for only satu ringgit,
sikalang begs for 100juta pulak !
hahaha...he knows his time is up so...so better ' grab some sands or crumbs ' b4 too late !