Tuesday 22 July 2008

PAS-UMNO Secret Meeting: PAS's Nik Aziz Warns Against Repeated Entrapment by UMNO

From HARAKAH DAILY: Read here article by Salmah Mat Husain

Related articles:
PhotobucketQuote:

"Umno sekarang sudah lemas dan dia nak minta tolong PAS, sedangkan PAS sendiri bekerja keras untuk melemaskan Umno.

Tetapi apabila Umno lemas sekarang, kita nak angkat dia balik,
itu BUKAN kerja kita.

Biar lemaslah dia, dah 50 tahun kita lawan Umno, bila dia lemas kita LANYAK dia...sepatutnya begitu.

Saya setuju benar biar Umno jadi pembangkang bukan sahaja di Kelantan, tetapi di seluruh negara termasuk di peringkat pusat.

Kita nak jaga Islam, jaga Umno apa yang akan kita dapat.
Umno ni sebenarnya parti yang melonggarkan iman.

Orang Melayu selama ini longgar kerana Umno.

Tetapi kalau PAS nak jaga Islam, BUKAN caranya untuk PAS bekerjasama dengan Umno. ..."

-Tok Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat
Mursyidul Am PAS/Menteri Besar KelantanPAS dibimbangi akan menjadi seperti kera sumbang, manakala di kiri kanan pula kena marah sekiranya meneruskan muzakarah dengan pemimpin Umno.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, apabila berlaku muzakarah, penyokong kita marah kepada PAS dan orang Pakatan Rakyat juga curiga.

Oleh itu bagi mengelakkan kekecewaan penyokong, muzakarah antara PAS dan Umno dianggap TIDAK PERLU bagi mengelak berulang sejarah hitam yang pernah berlaku sebelum ini. Beliau berkata PAS TIDAK akan menerima nasib buruk diperangkap Umno kali kedua, cukup hanya sekali.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz meminta anggota parti menyoal diri masing-masing sama ada mereka ingin menjaga parti atau Islam. Katanya, sekiranya hanya untuk menjaga parti, ia BUKAN hala tuju perjuangan parti (PAS) yang sebenarnya.

Soal bangkit dari kubur dan akhirat tidak pernah menjadi hala tuju dan perbincangan di kalangan pemimpin Umno, katanya.

Menurut Tuan Guru Nik Abdul Aziz, muzakarah yang dicadangkan perlu bersyarat di mana Umno perlu meminta maaf secara terbuka kepada PAS terhadap banyak kesalahan yang dilakukan sebelum ini.

Beliau juga meminta ahli parti dan penyokong Pakatan Rakyat bertenang dalam menghadapi situasi sekarang serta tidak mudah termakan taktik yang dimainkan musuh.

Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat mengulas kenyataan Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mendedahkan muzakarah bersama PAS sudah tiga kali diadakan bagi membincangkan beberapa isu berkaitan agama dan orang Melayu.

Beliau berkata pada persidangan media di Kota Darulnaim petang ini:

"PAS akan lebih berhati-hati agar tidak terkena perangkap Umno kali kedua. Itu bukan cara parti yang memperjuangkan Islam berpolitik di mana cara berkenaan tidak ubah seperti menolong pihak lawan dan bukannya untuk menjaga kestabilan parti. Itu perangkap namanya.

Umno sekarang sudah lemas dan dia nak minta tolong PAS, sedangkan PAS sendiri bekerja keras untuk melemaskan Umno, tetapi apabila Umno lemas sekarang kita nak angkat dia balik, itu bukan kerja kita.

Biar lemaslah dia, dah 50 tahun kita lawan Umno, bila dia lemas kita lanyak dia...sepatutnya begitu.

Kita nak jaga Islam, jaga Umno apa yang akan kita dapat.

Umno ni sebenarnya parti yang melonggarkan iman, orang Melayu selama ini longgar kerana Umno.

Tetapi kalau PAS nak jaga Islam, bukan caranya untuk PAS bekerjasama dengan Umno, sebab parti itu parti sekular yang hanya memperjuangkan dasar untuk dunia semata-mata.

Jadi untuk melebarkan perjuangan PAS hanya melalui ceramah dan internet. Apa yang menjadi isu di media sekarang kerana mereka mempunyai agenda sendiri, sebab semua suratkhabar harian proUmno belaka,

Saya setuju benar biar Umno jadi pembangkang bukan sahaja di Kelantan, tetapi di seluruh negara termasuk di peringkat pusat."

Tuan Guru Nik Aziz menafikan wujud perbezaan pendapat antara beliau dengan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam isu muzakarah.

Katanya, kewujudan berbezaan pandangan tidak bererti parti itu mengalami masalah kepemimpinan.

"Sehingga hari ini ia tidak menjadi masalah, sebab kita hidup tidak boleh senyap, banyak mana yang kita nak luah, kita luahkan, kemudian kita dengar balik.

Sekarang masing-masing sudah meluahkan pandangan, jadi terpulang kepada penyokong untuk membuat penilaian."
Beliau juga berkata, biar pun sudah ada pertemuan pemimpin PAS dengan Presiden Umno, ia tidak bererti sudah ada persefahaman antara kedua-dua parti tersebut.

Ditanya adakah beliau kecewa dengan tindakan pemimpin PAS mengadakan pertemuan dengan pemimpin tertinggi parti Umno beliau berkata, tidak juga.

"Benda atas dunia ni begitulah, masalah perkara biasa berlaku seperti dalam rumah tangga antara suami isteri, kesilapan dilakukan suami adakalanya tidak disedari."
Mursyidul Am juga berharap perwakilan membahaskan isu tersebut di Muktamar PAS di Ipoh Ogos depan.

No comments: