Wednesday 3 December 2008

Isu Ketuanan MELAYU - "Jerangkap Samar" Dalam Jebak Perkauman

Read here article " Ketuanan Melayu vs Ketuanan Islam" by Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi

"Ketuanan Melayu vs Ketuanan Islam"

by

Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi


Quote:

"...UMNO pasti sahaja menjadi parti yang lantang bersuara mempertahankan Ketuanan Melayu. Seperti mereka juga gagal memahami erti Ketuanan Melayu yang sebenar. UMNO lah yang bertanggungjawab merosakkan masa depan Melayu malah menjadikan Melayu "hamba" di dalam negara sendiri.

Saya melihat isu ini tidak terpisah dari "jerangkap samar" yang mampu memerangkap siapa saja dalam jebak perkauman yang sengaja diletuskan.

Menjadi trend lama atau suatu tradisi yang mudah dikesan bagi kuasa politik pemerintah tatkala mengalami kemerosotan pengaruh dan sokongan pengundi bahawa mereka akan menimbulkan ISU PERKAUMAN.

Saya tegaskan bahawa kaum dan bangsa selain Melayu akan tersentuh hati mereka apabila kita senantiasa mengenegahkan soal
Melayu, Melayu dan Melayu.

Kenapa tidak? Sebagaimana kita juga akan tersentuh perasaan jika mereka hanya mengenegahkan isu Cina, Cina dan Cina.

Apabila kita timbulkan isu ketuanan Melayu, maka Cina dan India akan terguris perasaan mereka disebabkan sampai bila pun, mereka tidak boleh jadi Melayu untuk turut sama menikmati "ketuanan" tersebut.

Berbeza kiranya kita bercakap soal Ketuanan Islam. Sesiapa sahaja boleh menjadi muslim. Mereka boleh jadi Melayu Muslim , Cina Muslim , India Muslim atau apa sahaja bangsa mereka.

Kalau pun mereka tidak mahu menjadi muslim atau tidak menerima Islam sebagai agama dan cara hidup mereka . Mereka masih boleh memilih untuk berada dibawah lindungan Islam sebagai golongan zimmi yang membayar Jizyah kepada pemerintahan Islam.

Memandangkan Cina dan India terlebih DAHULU mengenali Islam berbanding Melayu, maka saya sangat yakin apabila kita bercakap soal Ketuanan Islam, ianya TIDAKlah mengecewakan mereka .

Apa yang malang ialah umat Islam sendiri gagal beramal dan menghayati Islam sebagai cara hidup dan membimbing manusia kembali ke jalan yang benar. Sedikit sebanyak ia menjadi fitnah kepada ummah.

Berasaskan realiti ini, saya berseru agar KITA TIDAK lagi memperjuangkan BANGSA.
-Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi


Excerpts:
Read here for more

NEGARA kembali bergolak mutakhir ini apabila isu Ketuanan Melayu dipalu hebat.

Sesekali jelas kelihatan cara mencetus dan memanaskan isu ini lebih kepada gimik atau momokan politik dalam usaha mereka mencari formula pengukuhan semula survival pengaruh dan kuasa mereka.

Saya melihat isu ini tidak terpisah dari "jerangkap samar" yang mampu memerangkap siapa saja dalam jebak perkauman yang sengaja diletuskan.

Menjadi trend lama atau suatu tradisi yang mudah dikesan bagi kuasa politik pemerintah tatkala mengalami kemerosotan pengaruh dan sokongan pengundi bahawa mereka akan menimbulkan isu perkauman.

Sama ada ia satu tindakan untuk mencari simpati dan meraih sokongan politik, ia juga berkemungkinan satu jerat untuk memerangkap musuh politik malah ia juga boleh dilihat sebagai usaha mencipta diri sebagai hero atau juara dalam memperjuangkan hak dan ketuanan Melayu.

UMNO pasti sahaja menjadi parti yang lantang bersuara mempertahankan Ketuanan Melayu dengan pelbagai taarif yang mereka cipta sekalipun saling berbeza dan bercanggah antara satu taarif dengan taarif yang dibuat oleh pimpinan UMNO yang lain pula . Seperti mereka juga gagal memahami erti Ketuanan Melayu yang sebenar.

Saya setuju benar untuk menegaskan bahawa selama ini UMNO tidak pernah memahami apakah ertinya Ketuanan Melayu yang kononnya diperjuangkan oleh mereka .

Tidak keterlaluan jika saya sebut bahawa UMNO lah yang bertanggungjawab merosakkan masa depan Melayu malah menjadikan Melayu "hamba" di dalam negara sendiri.

Semua sedia maklum apa yang telah dilakukan oleh UMNO terhadap kaum bangsa sendiri.

Ketuanan Islam vs Ketuanan Melayu

Sebagaimana berkali saya tegaskan bahawa kaum dan bangsa SELAIN Melayu akan tersentuh hati mereka apabila kita senantiasa mengenegahkan soal Melayu, Melayu dan Melayu. Kenapa tidak ? Sebagaimana kita juga akan tersentuh perasaan jika mereka hanya mengenegahkan isu Cina, Cina dan Cina .

Ini kerana di sebabkan bangsa kita adalah suatu yang tidak boleh berubah. Kita jadi Melayu bukan kerana pilihan kita sebagaimana cina menjadi Cina bukan kerana pilihan mereka.

Justeru itu , bercakap soal bangsa tidak boleh menyelesaikan masaalah perpaduan dan persefahaman antara kaum . Kita bercakap soal bangsa malah selalu berbangga dan mendabik dada dengan bangsa kita, sekalipun bangsa kita mempunyai pelbagai kelebihan dan kehebatan ia tetap akan mengundang rasa tidak puas hati dikalangan bangsa lain kerana mereka sampai bila pun tidak boleh jadi melayu untuk sama - sama menikmati kelebihan tersebut.

Apabila Kita timbulkan isu ketuanan Melayu, maka Cina dan India akan terguris perasaan mereka disebabkan sampai bila pun, mereka tidak boleh jadi Melayu untuk turut sama menikmati "ketuanan" tersebut. Tambahan lah kalau Melayu dipandang tidak memiliki apa-apa oleh mereka, saya kira sampai bila pun mereka tidak berminat "menjadi" melayu.

Berbeza kiranya kita bercakap soal Ketuanan Islam . Selain daripada Islam adalah agama samawi yang benar dan hebat, ia adalah agama yang boleh diterima oleh siapa sahaja justeru turunnya adalah menjadi rahmat kepada sekelian alam.

Sesiapa sahaja boleh menjadi muslim. Tidak mengira apa bangsa ia dicipta, Asy Syahadatain boleh menjadikan mereka layak sebagai seorang muslim. Maksudnya sesiapa sahaja boleh menerima Islam asal sahaja meyakini bahawa tiada Tuhan melainkan Allah sebagai Tuhan yang layak disembah . Melayu kah mereka demikianlah cina atau Indiakah mereka. Mereka boleh jadi Melayu Muslim , Cina Muslim , India Muslim atau apa sahaja bangsa mereka.

Kalau pun mereka tidak mahu menjadi muslim atau tidak menerima Islam sebagai agama dan cara hidup mereka . Mereka masih boleh memilih untuk berada dibawah lindungan Islam sebagai golongan zimmi yang membayar Jizyah kepada pemerintahan Islam.

Memandangkan Cina dan India terlebih dahulu mengenali Islam berbanding Melayu, maka saya sangat yakin apabila kita bercakap soal Ketuanan Islam, ianya tidaklah mengecewakan mereka .

Apa yang malang ialah umat Islam sendiri gagal beramal dan menghayati Islam sebagai cara hidup dan membimbing manusia kembali ke jalan yang benar. sedikit sebanyak ia menjadi fitnah kepada ummah .

Ketuanan Islam tidak akan menegecewakan Cina, India

Namun begitu Islam tetap utuh sebagai agama suci yang dipelihara oleh Allah jalla wa A'ala . Ajarannya tetap menunjuk ke arah jalan yang benar. Tidak sahaja jalan menuju akhirat dan membina kehidupan akhirat di syurga ALlah tetapi Islam adalah agama yang lengkap dengan pelbagai akta dan enakmen serta peraturan untuk manusia menjalani kehidupan di dunia.

Persoalannya kenapa tidak kita bercakap soal Ketuanan Islam lantas memperjuangkannya. Islam agama yang syumul pula kaya dengan kemuliaan akhlak dan ketinggian nilai.

Saya berkeyakinan tinggi bahawa Islam agama yang mampu malah boleh diterima oleh sesiapa sahaja andainya sampai kepadanya keterangan dan penjelasan yang lengkap mengenai Islam . Selebihnya kembali kepada ketentuan Allah untuk memberi hidayah atau tidak.

Paling tidak , menjadikan mereka akur akan kebenaran Islam dan tidak lagi memusuhi Islam atau peringkat seterusnya , mereka sedia malah memilih untuk berada dibawah lembayung Islam justeru menginsafi keadilannya kalaupun mereka belum bersedia untuk menganut ajaran Islam.

Mempertahan dan memperjuangkan Ketuanan Islam nyata berbaloi berbanding perjuangan bangsa dan warna kulit.

Berasaskan realiti ini , saya berseru agar kita tidak lagi memperjuangkan bangsa sebaliknya memperjuangkan Ketuanan Islam disamping kita berbangga menjadi bangsa apa kita diciptakan.
- Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi

1 comment:

Anonymous said...

Melayu mudah dicaya??? gua tak caya sama melayu lah!!

Tidak kira ketuanan Melayukah atau ketuanan Islam. Selagi wujudnya `ketuanan' maka istilah poorah paling sesuai !!

Poorah!!!! tengoklah sendiri negara ISlam manakah tiada rasuah?? all against human right!!