Monday 6 July 2009

PERAK CRISIS: Kisah Sebenar Kelompatan Dua Katak, Jamaluddin Mohd Radzi dan Osman Jailu

Read here for more on Perak Express BlogQuote

"...Jamaluddin Mohd Radzi dan Osman Jailu keluar PKR kerana balak, duit dan kes rasuah mereka.

Jamaluddin marah kepada Nizar kerana enggan meluluskan beberapa konsesi balak yang mereka pohon, manakala UMNO menjanjikan kes mereka akan diselesaikan.

Jamaluddin dan Osman tidak mengetahui bahawa Hee Yit Foong juga akan menyertai pembelotan tersebut kerana Hee Yit Foong diuruskan oleh Vincent Tan.

Apabila mengetahui bahawa Hee Yit Foong mendapat 20 juta ringgit yang dibayar melalui Berjaya Corporation, Jamaluddin meletakkan syarat. Bahawa dia akan kekal sebagai calon bebas…sehinggalah semua pakej tawaran dipenuhi.

Lantas UMNO cuba mengekalkan Jamaluddin dan Osman…dengan melambat-lambatkan proses menunai janji yang mereka buat. UMNO dilihat memungkiri janji-janji mereka dengan alasan DUN Perak masih belum dikuasai oleh BN.

Osman mula ketar lutut. Osman sudah mula menghampiri pemimpin-pemimpin PKR dan menyatakan kekesalannya. Dan dalam perbicaraan awal, Osman sudah mula meletakkan kesalahan kepada Jamaluddin. Osman mengatakan bahawa dia hanya menurut arahan Jamal.

Malah diberitakan bahawa Osman telah berjumpa Nizar dan meminta maaf terhadap apa yang berlaku...."

Perak Semakin Getir

Excerpts: Read >here for more on Perak Express blog

Mengapa Jamaluddin Mohd Radzi dan Osman Jailu melompat keluar dari PKR dan menjadi ADUN Bebas?

Jamal(uddin) dan Osman memberikan pelbagai alasan. Diantaranya kerana memperjuangkan Bangsa Melayu… Nizar Boneka DAP… blah.. blah.. blah.

Semua itu adalah alasan-alasan untuk menutup kisah sebenar.

Jamal dan Osman keluar PKR kerana:
 1. Konsesis Balak.Jamal marah kepada Nizar kerana enggan meluluskan beberapa konsesi balak yang mereka pohon

 2. Duit , dan

 3. Kes rasuah mereka. Umno menjanjikan kes mereka akan diselesaikan.
Itu saja.

Konsesi Balak

Sekitar Jun atau July (2008), kerajaan negeri PR meluluskan beberapa konsesi balak. Jamal dan Osman telah menggunakan nama PKR untuk memohon beberapa lot melalui Misbah.

Misbah percaya kepada Jamal dan Osman bahawa permohonan itu adalah untuk PKR Perak… tanpa merujuk kepada PKR Negeri. Apabila diluluskan… konsesi yang di”berikan” kepada PKR Perak telah disapu oleh Jamal dan Osman.

Malah ada beberapa lot konsesi tersebut diberikan kepada pemimpin UMNO. Diantaranya Raja Ahmad Zainudin.

Ini adalah kesilapan Nizar yang pertama…terlalu percaya kepada orang disekelilingnya.

Ramai orang-orang PKR tahu siapa pemimpin Pas yang mendapat konsesi balak…dari pemimpin utama hingga kepada Pemuda Pas…tetapi apabila orang-orang PKR merasa terpinggir dan melihat bahawa balak telah disapu oleh orang-orang Pas…baru rahsia ini terbongkar.

Tetapi ketika membincangkan untuk meluluskan konsesi berikutnya sekitar Oktober 2008, Nizar sudah berpengalaman.

Hasilnya, beberapa permohonan Jamal dan Osman di’tangguhkan’.

Inilah yang menyebabkan Jamal menjadi marah…malah Jamal dan Osman pernah berjumpa sendiri Timbalan Pengarah Perhutanan untuk meminta permohonan mereka diluluskan… walau dengan apa cara sekalipun.

Kalau Jamal dan Osman benar-benar mahu membela bangsa Melayu, semasa mereka menjadi EXCO, banyak perkara yang boleh dilakukan oleh mereka…tetapi mereka sibuk menambah bini daripada membantu orang-orang Melayu yang susah dikampung.

Pengantian Hj Ismail Dengan Hj Osman Sebagai Ketua PKR Perak


Selain daripada Nizar…Jamal dan Osman marah kepada Ketua PKR Perak pada masa tersebut.. Tuan Hj. Ismail. Hj. Ismail marah kerana nama beliau telah digunakan dalam permohonan balak tersebut…sedangkan PKR Perak tidak mendapat satu sen pun.

Lantaran itu, Jamal dan Osman berusaha menyingkir Hj. Ismail dari Ketua PKR Perak dan meminta Anwar membawa balik Hj. Osman ke Perak. Jamal dan Hj. Osman memang akrab dari dulu..kini dan mungkin selamanya. Malah Jamal pernah menyebut, sekiranya Hj. Osman bertanding di kawasan beliau di Behrang…beliau sedia memberi laluan.

Anwar tunduk kepada kemahuan Jamal dan menggantikan Hj. Ismail dengan Hj. Osman. Tetapi seperti biasa… Anwar sering diperangkap oleh orang-orang yang dipercayaainya. Dan didalam kes Perak.. Anwar tertipu oleh permainan Jamal dan Hj. Osman.

Hj. Osman gagal membawa PKR Perak menjadi lebih baik…malah beliau sepatutnya bertanggungjawab diatas keruntuhan Pakatan Rakyat Perak.

Beliau jarang berada di Perak…hanya muncul kalau Anwar datang ke Perak. dan beliau gagal mengawal tingkah laku Jamal dan Osman.

Tawaran UMNO - Pakej Istimewa


Ketegasan Nizar telah menyebabkan Jamal dan Osman menyimpan dendam. Dan apabila Hamdan Taha datang berjumpa beliau untuk menawarkan pakej Umno untuk berpaling tadah…Jamal dan Osman terliur.


Umno menjanjikan kepada Jamal dan Osman satu pakej istimewa.
 1. Kes mereka akan ditarik balik,

 2. jawatan EXCO yang mereka pegang semasa didalam Pakatan Rakyat akan dikekalkan dan

 3. bonus sebanyak tiga juta ringgit seorang.
Bukan setakat Jamal dan Osman sahaja yang ditawarkan…malah Kesavan dan Yunus Jamhari juga mendapat tawaran pakej istimewa Umno ini…tetapi Kesavan dan Yunus lulus ujian moral ini dengan menolak tawaran tersebut.

Jamal dan Osman menerima tawaran untuk menyertai Umno…dan runtuhlah Pakatan Rakyat Perak.

Tetapi Jamal dan Osman tidak mengetahui bahawa Hee Yit Foong juga akan menyertai pembelotan tersebut kerana Hee Yit Foong diuruskan oleh Vincent Tan.


Apabila mengetahui bahawa Hee Yit Foong mendapat 20 juta ringgit yang dibayar melalui Berjaya Corporation, Jamal meletakkan syarat. Bahawa dia akan kekal sebagai calon bebas…sehinggalah semua pakej tawaran dipenuhi.

Selepas melompat…Jamal dan Osman tinggal di sebuah apartmen mewah, Duta Vista, bilik no 343 dan 344. Dan semua perbelanjaan mereka ditanggung oleh Umno yang diuruskan oleh Hamidah Osman. (Dr. Khairudin membuat akuan bersumpah tentang hal ini. Kalau nak saman…saman Dr. Khairudin. Akuan bersumpah Dr. Khairudin boleh dilihat disini.)

Rampasan Kuasa Oleh UMNO

Umno merasakan bahawa rampasan kuasa yang dilakukan itu akan dapat diselesaikan dengan cepat dan tidak menjangka tentangan yang akan dibuat oleh Nizar dan Pakatan Rakyat Perak. Akibatnya mereka terpaksa mengatur strategi.

Dengan menunaikan semua janji yang dibuat kepada Jamal dan Osman, akan menyebabkan Umno akan teruk dihina oleh rakyat Perak. Lantas mereka mempermainkan Jamal dan Osman untuk mengembalikan imej Umno di Perak.

Strategi UMNO untuk Mengekalkan Jamaluddin dan Osman


Jamal dan Osman merupakan liabiliti kepada Umno. Kalau Jamal dan Osman boleh meruntuhkan Pakatan Rakyat…mereka juga boleh meruntuhkan Umno.
 • Lantas Umno cuba mengekalkan Jamal dan Osman…dengan melambat-lambatkan proses menunai janji yang mereka buat.

 • Bayaran kepada Jamal dan Osman dibuat secara beransur… RM100,000.00 sebulan.

 • Kes mereka pula tidak diselesaikan dengan menarik balik tuduhan yang dibuat… tetapi cuba melengahkan perbicaraan. Dengan harapan… kes tersebut akan berpanjangan sehinggalah DUN Perak dibubarkan.

 • Dan apabila Pilihanraya DUN diadakan, Jamal dan Osman tidak akan dicalonkan oleh Umno…dan Umno akan cuci tangan.
Kalau PKR mencalonkan mereka…bermakna PKR menempah maut. Maka…Jamal dan Osman akan hanyut dengan sendiri.

Jamal dan Osman sudah tersepit.

UMNO Memungkiri Janji


Umno dilihat memungkiri janji-janji mereka. Jamal dan Osman dijanjikan akan dilantik sebagai EXCO lebih awal, tetapi Umno menggunakan PRK Bukit Gantang sebagai alasan untuk menangguhkan perlantikan Jamal dan Osman.

Dan Umno kecewa kerana Jamal enggan turun keBukit Gantang untuk berkempen bagi pihak mereka …manakala Osman gagal menarik penyokong-penyokong PKR untuk berubah kepada Umno. Tidak sampai 30 ahli-ahli PKR Bukit Gantang yang mengikut Osman. Kebanyakannya adalah sanak saudaranya sahaja.

Umno tidak melantik Jamal dan Osman sebagai eXCO seperti yang dijanjikan iaitu selepas PRK Bukit Gantang…sebaliknya menangguhkan sehinggalah selesai Hari Keputeraan Sultan Perak.

Tetapi sekali lagi Umno memungkiri janji terhadap Jamal dan Osman dengan alasan DUN Perak masih belum dikuasai oleh BN.

Dan apabila rampasankuasa DUN berjaya dibuat oleh Umno..masih ada lagi halangan mereka.. iaitu tentang siapakah Speaker yang sah.

Lantas..perlantikan EXCO ditangguhkan lagi kepada 1 Julai 2009.

Sementara itu, kes rasuah mereka terus didengarkan dimahkamah dan tiada tanda bahawa Umno akan menarik balik tuduhan yang dibuat terhadap Jamal dan Osman.

Osman Budak Suruhan Jamaluddin

Osman mula ketar lutut.
 1. Dan dalam perbicaraan awal, Osman sudah mula meletakkan kesalahan kepada Jamal. Osman mengatakan bahawa dia hanya menurut arahan Jamal.

 2. Osman sudah mula menghampiri pemimpin-pemimpin PKR dan menyatakan kekesalannya.Dalam pertemuan dengan dua pemimpin PKR Bukit Gantang pada 29/6 lalu di Taiping, …beliau menyatakan kekesalan terhadap apa yang berlaku. Dan seperti biasa, dia menyalahkan Jamal kerana memperdayanya.

  Beliau juga menyatakan sesal kerana beliau tidak lagi boleh kembali kekampung seperti biasa…tidak mendapat habuan yang dijanjikan oleh Umno… sedangkan beliau sekarang terpaksa menanggung tiga bini.

 3. Malah diberitakan bahawa Osman telah berjumpa Nizar dan meminta maaf terhadap apa yang berlaku.
Semua orang tahu…Osman hanyalah budak suruhan Jamal.

Osman bukanlah seorang yang boleh membuat kerja-kerja EXCO…malah pernah menubuhkan sebuah syarikat dengan menggunakan namanya sendiri untuk mendapatkan projek-projek dibahawa EXCO Pelancungan Perak.

Apabila diberitahu bahawa sebagai penjawat awam…dia tidak boleh memegang jawatan dalam syarikat, maka dia menggunakan nama seorang perempuan..yang kemudiannya menjadi isteri keduanya. Sama ada ‘perkahwinan’ mereka sudah disahkan oleh JAIP…wallahualam.

Kini…Osman sudah mempunyai (isteri ketiga). (perkataan didalam kurungan kerana tidak dapaat disahkan sama ada benar itu isteri beliau.

Tetapi semasa berjumpa dengan dua pemimpin PKR Bukit Gantang pada 29/6 lalu di Taiping, beliau bersama ibunya dan seorang perempuan yang diperkenalkan sebagai isteri’nya).
Kehadiran ibu dan isteri ketiganya adalah sebagai ‘camourflage’ kerana dia sentiasa diawasi.

UMNO Perak Tergempar

Umno Perak menyedari hal ini lantas mengadakan satu mesyuarat tergempar keesokan harinya (30/6) di Ipoh. Dan hari tersebut, mereka gempar kerana Jamal dan Osman tidak dapat dihubungi. Malah panggilan kepada Osman telah dijawab oleh mesin..”nombor yang anda hubungi belum diberi perkhidmatan!”

Dalam kekalutan itu…mereka cuba membuat apa yang dibuat oleh Nizar dulu..iaitu dengan cuba membubarkan DUN Perak.

Osman ‘hilang’. Jamal masih berada di Tanjung Malim pada hari Selasa 30/6 tetapi tidak mahu menjawab panggilan dari Umno.

Beliau berbincang dengan orang perantaraan PKR tentang bagaimana untuk membalas dendam terhadap Najib yang gagal menunaikan janji. Malah Najib cuba mencuci tangan dengan menyerahkan semuanya kepada Zambry.

Penipuan Jamaluddin Mat Radzi

Apa yang dilakukan oleh Jamal terhadap Umno sekarang… sama dengan apa yang dilakukan olehnya terhadap Anwar dan PKR semasa tawar menawar dengan Najib dulu.

Kalau Jamal boleh menjatuhkan PKR dan Pakatan rakyat Perak…Jamal juga boleh meruntuhkan Umno di Perak.

Apakah tingkah laku Jamal ini kerana mahu membela bangsa Melayu yang ditindas oleh DAP ataupun Nizar Boneka?

Apakah yang telah dilakukan oleh jamal sejak menjadi boneka Umno? Sudah berapa ramai orang-orang Melayu yang dibantunya selama beliau menjadi boneka Umno? Yang nampak…beliau hanya menambah B1N1. Dari dua selepas PRU 12, sekarang sudah empat.

Begitulah berkuasanya katak di Perak.
 • 1.2 juta pengundi Perak ditipu oleh Jamal.

 • Anwar yang dikatakan bijak..juga ditipu oleh Jamal.

 • Malah Sultan Perak dan Raja Muda yang dikenali sebagai Sultan yang paling bijak…juga ditipu oleh Jamal.
Jamal menurunkan tandatangan dihadapan Sultan menyatakan sokongan terhadap Pakatan Rakyat dan Nizar sebagai Menteri Besar. Jamal juga menurunkan tandatangan dihadapan Sultan sebagai tanda menyokong Umno Barisan Nasional.

Apakah Jamal akan menurunkan tandatangan sekali lagi…kali ini untuk meletakkan jawatan sebagai ADUN Behrang?

Semalam…pemimpin PKR Perak bermesyuarat.

Najib sudah tidak berani keluar negeri. Rakyat Perak resah gelisah. Semuanya kerana kuasa politik Perak terletak ditangan seorang penipu… seorang yang tidak berprinsip.

3 comments:

Anonymous said...

Teman tak terkejut dengor cerita ni,PKR ni parti orang frust tak dapat habuan dalam UMNO (baca tak pandai politik). Sekali fikir 10 kali baik UMNO drpd PKR.

Unknown said...

Yang terkejut ialah Anwar ditipu oleh dua ekor katak pening!

Anonymous said...

ANY CHANCE OF A TRANSLATION TO ENGLISH PLEASE OF THIS ARTICLE

CHEERS